Od Osata do Ajfela

Umesto televizijske „Farme“ Peđa Jevtić iz sela Božići odabrao je pravu farmu u obnovljenom domaćinstvu svojih predaka. Cela porodica vredno radi a priznanja i podrška stižu. Onima koji poglede ne skidaju sa digitalnih ekrana, televizijskih uređaja, tableta, smartfonova i ostalih čudesnih uređaja, kad se pomene reč „Farma“ prsti se zaigraju a oči zažare nekim čudnim sjajem.
Pedja Jevtic farma 3

Ako su u kafiću, na splavu ili nekom klubu jedni u druge ne gledaju, niti jedni sa drugim pričaju. Na nacionalnim frekvencijama televizijskih kuća sve vrvi od života: Jedni su na „Farmi“, drugi u „Parovima“ a treći bespogovorno slušaju zapovesti „Velikog brata“. Nije sve izgubljeno i kad je sve izgubljeno!
U to smo se uverili u našoj neposrednoj blizini na samo dva sata hoda od Drine u selu Božićima na obroncima osatske planine Javor u Republici Srpskoj. Kažemo „samo“ na dva sata hoda po izlokanom makadamskom putu. Uskoro će se do ovog osatskog sela od Bajine Bašte, Srebrenice i Bratunca stizati za dvadesetak minuta automobilom i to po modernom asfaltiranom putu. Ovih dana se užurbano radi na asfaltiranju. A jedan mladi osatičanin Predrag Peđa Jevtić imao je viziju da će se ovo što se radi danas jednog dana doći i vratio se iz ibeglišta u Bajinoj Bašti u svoje selo Božiće.
Pedja Jevtić farma 1

Bili su Jevtići nadaleko poznati i kao dobri „majstori“- osećanski neimari. Mnoge kuće su po Srbiji popravljali, a neki su čak stigli i do Rusije. Jevtić Predrag odlučio je da na imanju svojih roditelja krene sa uzgojem ovaca. Počeo je samo sa tri grla. Za samo nekoliko godina stpljivog rada Predrag Jevtić je postao ozbiljan farmer. Njegovo gazdinstvo danas ima stado od preko stotinu rasnih ovaca najpoznatije francuske rase ILLDe France.
Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske je Predragu pružilo svu podršku i podsticaj. Stručne službe i poljoprivredni i veterinarski fakultet licencirao je ovu farmu i ona je postala ogledna farma za istočni deo Republike Srpske. Predrag Jevtić je poslednjih godina učestvovao sa svojim priplodnim grlima na sajmovima u Bijeljini, Vlasenici i širom Republike Srpske. Na sajmu poljoprivrede u Bijeljini Peđa je osvojio zlatnu medalju za uspeh u najboljem gajenju priplodnog ovna. Peđina supruga Nikolina i tri njihova sina nastanili su se u obnovljenoj očinskoj kući u selu Božićima. Dva sina svako jutro sa Javor planine silaze u srednju školu u Bajinu Baštu a treći se sprema da na jesen krene u osnovnu školu „Major Kosta Todorović“ u Skelanima.
Jevtićima je desna ruka otac Radan i on je njima već nekoliko godina ostavio svoj stari zanat – „majstoriju“ i sa decom započeo novi život u Božićima. Za sav uložen trud i rad Jevtići su dobili brojna priznanja i podršku od Vlade Republike Srpske, ipak Peđi je u najlepšem sećanju ostalo studijsko putovanje u Francusku na koje je išao zahvaljujući podršci programa UNDP bez koje ne bi postigao sav uspeh. Osim toga kaže da je zahvalan za svu pomoć koja mu je došla od Vlade, ministarstava i Opštine Srebrenica.
Cvetko Petrov Stojkanović

Preuzeto iz: Bajinobaštanske novine, broj 101, januar 2016.

Admin

Urednik Prima portala

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *