Koji NP prikazuje ova slika?

Neka od najlepših mesta u bajinobaštanskom kraju dospela su na brojne razglednice i u turističke prospekte planine Tare, reke Drine i Nacionalnog parka Tara. Prelepi pejzaži koje gledamo sa Banjske stene, obale reke Drine i obronaka Debelog brda postali su zaštitni znak turističkog područja Bajine Bašte, Tare i Drine. Međutim, ova priča ima i jednu drugu, neobičnu stranu, koja bi vremenom mogla da iskomplikuje stanje.

Kućica na Drini – mogla bi da privlači goste iz BiH. Foto: BBN

Naime, najveći broj vidikovaca, mesta za posmatranje, pejzaža i ambijentalnih celina kojima se Bajinobaštani ponose nalaze se na samoj granici sa susednom Bosnom i Hercegovinom/Republikom Srpskom i to baš na širem prostoru priobalja reke Drine. Dakle, nisu samo – bajinobaštanski! Čuveni vidikovac Banjska stena, u svim kadrovima podjednako prikazuje lepote srbijanske i bosanske obale Drine, tako da će uskoro biti nejasno koji nacionalni park prikazuje slika? Naravno – oba i NP Taru i NP Drinu. Svi kadrovi u svetu poznate Kućice na stenčici prikazuju podjednako obe obale i reku koja je zajednička ali i stenčicu koja je na zajedničkoj reci. Poznati vidikovci u Ovčinji usmereni su takođe ka Drini i nenoj dolini donoseći pred oči posmatrača lepote i bosanske i srbijanske strane reke.

Ništa neobično, reklo bi se! Ali, zar nisu Bajinobaštani malo preterali u “svojatanju” ovih lepota i zar nije pomalo zapostavljena priča o drugoj strani kao sastavnom delu pejzaža i podjednako lepom i privlačnom za turiste, pa tako i za turističku propagandu.

Ovčinjski meandri Drine zajedničko su dobro Bosne i Srbije. Foto: BBN

Ovaj problem mogao bi da zakomplikuje stvari osnivanjem Nacionalnog parka Drina u susednoj Srebrenici i aktivnijim nastupom turističke ponude Srebrenice na promociji lepota ovog područja. Koristeći podjednako pravo na reku i prirodu, njihove potencijale i resurse srebrenički turistički promoteri mogu ravnopravno fotografisati, snimati i promovisati iste ove lokacije i pejzaže kao svoje. Možda i iz nekih boljih i lepših perspektiva!

Da li bi takva realna i potpuno legalna situacija mogla da napravi značajnu zbrku na turističkom tržištu i možda nanese štetu, ostaje otvoreno pitanje. Da do toga ne dođe i da se stvari na najbolji način i u obostranom interesu reše odgovornost leži na turističkim vlastima dve opštine i upravama nacionalnih parkova.

Tekst i foto: PrimusPress&BBN

Admin

Urednik Prima portala

One thought on “Koji NP prikazuje ova slika?

  • 01.05.2017. at 18:15
    Permalink

    Biće zabune ako i NP Drina iz Srebrenice počne da slika iste terene iako sa druge strane opet su to isti tereni i zato treba da se što bolje saradjuje i napravi zajednički prekodrinski Nac.park.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *