Kada je Tito otvarao Elektranu

Pre tačno pola veka, uoči Dana republike – 27. novembra 1966, u Perućcu je svečano pušten u rad kolos na Drini – tadašnji ponos elektroprivrede Jugoslavije ali i velika uzdanica i nada bajinobaštanskog kraja. Svečanosti je lično prisustvovao maršal Jugoslavije Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom i najbližim saradnicima iz vrha tadašnje SFR Jugoslavije i SR Srbije. Tita su oduševljeno dočekali građani bajinobaštanske komune a pritiskom na dugme komandnog pulta maršal Tito je lično pustio vodu kroz četiri Frensisove turbine. Tako je ponikla betonska grdosija i energetski gigant na mestu nekadašnjeg perućačkog zaseoka Gaočići koji je zauvek ostao u tišini perućačkog jezera.

Tito je obišao Perućac, motel i samački hotel “Vrelo” a boravio je u prolazu i na Kaluđerskim Barama. Domaćini su mu bili, naravno, svi žitelji i radnici na gradnji Hidroelektrane a ispred njih, opštinskog i partijskog rukovodstva uz Tita su bili tadašnji sekretar Opštinskog komiteta Saveza komunista Sredoje Kovačević i tadašnji predsednik Opštine Rade Knežević.

Prisutni nisu krili oduševljenje Titovim dolaskom i boravkom među građanima a kolona automobila u kojoj se dovezao, prošla je iz Užica preko Kostojevića do Bajine Bašte i Perućca. Grad je bio svečano ukrašen, nedeljama ranije brižno opran i umiven a najviše ukrašen zastavama i cvećem. Mlado i staro uz ivicu gradskih ulica i prigradskih pravaca pozdravljali su Tita i Jovanku.

Tada se nije mnogo pričalo, ali sa demokratijom su došle i priče poput one po kojoj su svi ljudi sa malo dužim jezikom, zatim “ibeovci”, “golootočani” i razni “disidenti” preventivno zatvarani na par dana u lokalni zatvor. Dok Tito ne prođe. Eto, i to je bio deo rituala za dolazak maršala.

Na slikama koje ekskluzivno objavljujemo na našem portalu oseća se i deo te atmosfere.

tito-perucac-1966004

Domaćin Sredoje Kovačević prati Tita u Perućcu ispred samačkog hotela 

tito-perucac-1966003

Tito čestita otvaranje i pritiskom tastera na komandnom pultu pušta u rad turbine.

tito-perucac-1966006

Maršala Tita i goste u ime domaćina pozdravlja Rade Knežević.

tito-perucac-1966005

Tito drži govor u Perućcu na bini postavljenoj za ceremoniju otvaranja Hidroelektrane.

tito-perucac-1966001
Neposredno pred završetak radova na izgradnji Hidroelektrane u Perućcu, Tito je na Belom dvoru primio delegaciju graditelja i opštinsko rukovodstvo Bajine Bašte. tada je napravljena zajednička fotografija.

 

tito-perucac-1966002
Tita su u Perućcu dočekali meštani, radnici na izgradnji Hidroelektrane ali i najmlađi – pioniri!

Admin

Urednik Prima portala

2 thoughts on “Kada je Tito otvarao Elektranu

 • 01.12.2016. at 19:11
  Permalink

  Ови комунисти су били јајаре али су били за ове данас мале маце аматери. Тито је био диктатор али је народу давао јер је и сам хтео да ужива. Ови данас покрадоше све а народ ко ј..е баш тако. Ова данашња власт оће да прода Хидроцентралу Немцима јер су Немци већ презадужили ЕПС кредитом за реновирање електране. Ко се све овде накрао пара Тито би се у гробу преврнуо.

  Reply
 • 01.12.2016. at 19:13
  Permalink

  Perućac glavni grad a Drina silikonska dolina Srbije! Živeo drug Tito najveći sin svih naših naroda i narodnosti!

  Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *